Data: Joi 11 Septembrie ora 12
Locatia: sediul nostru din Bd. Regina Elisabeta nr. 25, etaj 1, camera 9, sector 5
Tematica: Ne-am saturat sa tinem in brate Regii falimentare

In Bucuresti:
In 87 % din blocurile de locuinte exista restantieri cu sume intre 3.000.000 – 100.000.000 lei acumulate in perioade de la 3 luni la 7 ani adica din aproximativ 11.900 asociatii in 8.300 exista restantieri.

Media restantelor reprezinta 49,6 % din totalul cheltuielilor lunare, adica aproximativ 1.000 miliarde lei, iar media numarului de restantieri este de cca. 30 % din totalul proprietarilor (aproximativ 200.000 de apartamente/familii din totalul de 660.000 existente in Bucuresti).

Din cele 8.300 asociatii cu restantieri aproximativ 4.700 de asociatii au restante la furnizorii de servicii (in special R.A.D.E.T.) in valoare de aproximativ 700 miliarde lei (sunt 550 asociatii cu datorii fiecare de peste 300 milioane lei).

In celelalte asociatii, in numar de 3.600, proprietarii restantieri (rai platnici 60 % + nevoiasi 40 %) au datorii fata de proprietarii buni platnici. Aceste 3.600 asociatii nu inregistreaza restante fata de R.A.D.E.T. ceea ce inseamna ca o parte a proprietarilor (in majoritatea lor PENSIONARI) SUSTIN, in necunostinta de cauza, plata integrala a facturii de energie termica AJUTAND de fapt REGIA si proprietarii care nu platesc in detrimentul interesului lor fata de cladirea in care locuiesc. Aceasta sustinere, totala nemotivata, reprezinta o suma aproximativa de 300 miliarde lei practic un credit acordat proprietarilor restantieri si indirect regiilor fata de care acestea si autoritatea publica locala nu fac nimic. Din punct de vedere legal acesti bani trebuiesc utilizati de asociatie pentru intretinerea si repararea instalatiilor si partilor comune ale cladirii (terasa, fatada etc.) mai ales in conditiile in care proprietarii din blocurile de locuinte au fost somati de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin Comunicatul de presa din data de 06 Iunie 2003 cu privire la raspunderea ce le revine in cazul in care nu isi respecta obligatiile fata de proprietatea comuna a cladirilor.

REZULTATELE, situatia practic existenta, arata ca toti cei implicati in acest fenomen sufera, in mod special proprietarii buni platnici: raman fara apa calda (in prezent aproximativ 500 de blocuri, adica 100.000 locuitori ai Bucurestiului nu au apa calda dar 70 % din proprietarii acestor blocuri sunt cu plata la zi !!!) si in majoritatea cazurilor si fara banii pe care i-au platit in contul restantierilor scazand astfel, major, posibilitatile de rezolvare a problemelor tehnice ale imobilului. Paradoxal si regiile pierd: clientilor buni platnici li se inchide apa deci scade nivelul incasarilor iar acestia renunta la sistemul centralizat (a se vedea fenomenul debransarilor).
Pentru tara: volumul datelor mentionate mai sus este de aproximativ 10 ori mai mare nivelul datoriilor pe care Regiile trebuie sa le recupereze de la restantieri fiind de cel putin 10 mii miliarde lei.

MASURI OBLIGATORII SI URGENT DE APLICAT pentru rezolvarea situatiei, cerute de catre reprezentantii proprietarilor din blocurile de locuinte: incheierea de CONTRACTE INDIVIDUALE cu privire la furnizarea energiei termice si aplicarea din partea Regiilor/Primariilor a unei PROCEDURI DE RECUPERARE A DEBITELOR de la restantieri adica cei direct implicati: furnizorul si consumatorul (proprietarul de apartament) sa RASPUNDA direct pentru problemele financiare pe care le creeaza lasand asociatiile si proprietarii buni platnici sa isi duca la indeplinire scopurile legale.

AJUTORUL din partea asociatiilor de proprietari poate fi: in lipsa structurilor organizatorice ale Regiilor, la cererea acestora, asociatiile pot presta, contracost, servicii pe baza de contract de prestari de servicii cu privire la colectarea contravalorii consumurilor, situatia si evidenta restantierilor s.a., servicii strict in interesul economic al regiilor.
IMPEDIMENTE cu privire la aplicarea acestor masuri: mentalitatea si lipsa de competenta profesionala in domeniu, in noile conditii legislative, din partea majoritatii conducatorilor Regiilor de furnizare si a reprezentantilor autoritatilor publice locale atat din punct de vedere tehnic si juridic (de exemplu nu se intelege ca, contractul este de furnizare a energiei termice, adica de consum, si nu de intretinere a tevii pe care circula energia termica !) cat si din punct de vedere economic (clientul trebuie sa fie multumit de serviciul primit iar pentru a incasa si recupera bani de la unii clienti trebuie miscare, actiune fara sa fie afectati ceilalti clienti).