Solutie practica si viabila pentru o gigacalorie mai ieftina si mai buna

Data: Vineri 19 Septembrie ora 11
Locatia: Str. Matei Voievod nr. 29, Sector 2 (in zona Foisor)
Tematica: Solutie practica si viabila pentru o gigacalorie mai ieftina si mai buna

si lansarea Programului National EDEN – centrale termice de bloc.

Adevarul, confirmat cu varf si indesat in iarna 2001/2002 ca suportabilitatea costurilor necesare vietii de zi cu zi pentru majoritatea romanilor a depasit pragul critic nu mai este o noutate pentru nimeni.
Anticipand inca de acum cativa ani ca ascensiunea galopanta a costurilor produselor si mai ales a utilitatilor (serviciilor) oferite populatiei va ajunge in curand sa sufoce realmente puterea de cumparare pentru cea mai mare parte a cetatenilor Romaniei, Federatia Asociatiilor de Proprietari a intreprins prin consultantii sai de specialitate o analiza in profunzime a sectorului de producere si distribuire a energiei termice.

Trei sunt concluziile care merita sa fie relevate:
1. UNA PESIMISTA, care arata ca in drumul ei catre consumator banala gigacalorie este insotita de pierderi pe traseu si de costuri parazitare de dimensiuni incredibile. Se poate spune ca daca marile regii sau marile societati cu pierderi sunt napadite de capuse care le-au ajutat sa ajunga in situatia in care se afla, apoi GIGACALORIA ESTE CAPUSATA DE INSECTE SI MAI VORACE.

2. UNA OPTIMISTA, care releva ca exista solutii practice prin dezvoltarea variantelor alternative la actualele sisteme centralizate de tip monopol care nu numai ca pot stopa cresterile permanente ale costurilor gigacaloriei, dar pot conduce la reducerea drastica a acestora.

3. UNA DE CLARIFICARE, care lamureste fara putinta de tagada ca descentralizarea producerii energiei si incurajarea variantelor alternative fata de actualul sistem este in consens cu recomandarile Comisiei de specialitate a Consiliului si Parlamentului Europei care arata:

“Unul din aspectele cele mai importante ale dezvoltarii politicii energetice in Uniunea Europeana este cresterea importantei descentralizarii si a producerii locale a energiei.

Aceasta tendinta va conduce la noi inovatii tehnice si schimbari in structura industriei energiei, cu obtinerea energiei deseori chiar la locul folosirii acestei.

Lipsa descentralizarii este considerata de Comisia Europeana si de documentele Bancii Mondiale, care analizeaza institutional structurile industriilor energetice, drept principala bariera in calea interesului pentru inovatii si progres tehnologic. Strategia de reglementare pentru sustinerea proceselor de liberalizare si privatizare a sectorului energetic nu poate fi separata de procesul descentralizarii.” (Din comunicatul Comisiei Energetice catre Consiliul si Parlamentul European, Bruxelles 1997)

Calcule bine fundamentate prezentate in materialele anexate, arata ca cea mai scurta si rapida cale de rezolvare a problemei energiei termice pe termen scurt si mediu o reprezinta dezvoltarea de oferte alternative la consumator care ar avea ca rezultat urmatoarele efecte economice si ecologice:

a. Reducerea la jumatate a costurilor de obtinere a energiei termice (pe gigacaloria ajunsa la consumator);
b. Reducerea cu peste 345.600.000 USD/an a cheltuielilor valutare ale tarii pentru achizitionarea combustibilului necesar producerii energiei termice;
c. Reducerea cu circa 332.236.000 USD/an (circa 11.628 miliarde lei/an) a cheltuielilor bugetare pentru subventionarea energiei termice si scoaterea din grija statului a sustinerii financiare pentru mai bine de 2,2 milioane de apartamente la bloc;
d. Reducerea cu circa 364.878.000 USD/an a cheltuielilor cu asigurarea caldurii si apei calde menajere platita de locatarii celor 2,2 milioane de apartamente la bloc;
e. Reducerea cu circa 30-40% a noxelor degajate in atmosfera ca urmare a reducerii cu acelasi procent a cantitatii de combustibil consumat.

Cunoscand ca, conform datelor rezultate din sinteza materialelor anexate, valoarea investitiilor pentru implementarea variantelor alternative de descentralizare se ridica la nivelul intregii tari la aproximativ 466.320.000 USD, rezulta ca aceste investitii se amortizeaza prin reducerea costurilor de producere si transport a energiei termice in mai putin de un an de exploatare.

Avand in vedere cele de mai sus este greu de inteles de ce la nivelele de decizie s-au descurajat pana in prezent orice initiative in crearea de variante alternative la actualul sistem, alternative care au consecinte imediate prin reducerea costurilor pentru energia termica la mai putin de jumatate fata de costurile actuale si reducerea cu cel putin 30% a consumurilor de combustibili.

Consideram ca analiza facuta de premierul Adrian Nastase la Suceava privind eficienta investitiei de reabilitare de la CET Suceava care in loc sa conduca la un megawatt sau o gigacalorie mai ieftina au avut efecte contrarii, trebuie sa puna sub lupa toate asa zisele reabilitari din sistemul energiei electrice si termice.

Suntem convinsi ca in afara unor investitii directionate corect in sectorul hidroenergetic si nuclearoelectric domnul prim ministru va avea surpriza sa afle ca majoritatea reabilitarilor in sectorul TERMOELECTRICA sau in SISTEMELE CENTRALIZATE DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI TERMICE nu sunt altceva decat bani ingropati sau aruncati in vant care nu au dus la ieftinirea megawattului sau a gigacaloriei. Au dus in schimb la indatorarea peste masura a tarii prin garantarea de credite fara nici un efect economic palpabil.

Perseverenta factorilor de decizie de a mentine in viata prin reanimare sistemele actuale, paguboase, bugetofage, ruinatoare prin risipa si randamente catastrofale nu duce la altceva decat la prabusirea in continuare a nivelului de trai a populatiei cu consecintele de rigoare.

Situatia costurilor energiei termice in Bucuresti prezinta si circumstanta agravanta ca atat sursele de producere cat si cea mai mare parte a retelei de termoficare au perioada de viata expirata sau sunt aproape de dezafectare (vezi graficul surselor anexat prezentei).

Asa se si explica pierderile uriase de agent termic in reteaua primara de peste 1.000 . A se retine, in fiecare ora 1.000 de apa tratata chimic si supraincalzita se scurge in subsolul Bucurestilor.

In aceste conditii a continua sa se investeasca sume uriase in asa zisa reabilitare a retelelor primare ale RADET inseamna a ingropa banii in pamant pentru o retea care practic nu are nici un viitor. In plus in ritmul in care se face aceasta reabilitare a canalelor termice (de 15-20 km/an) ne-ar trebui peste 75 de ani pentru o retea de 1.380 km de conducte.

Absurdul in ceea ce priveste inutilitatea acestor investitii este atat de evident incat numai din rea credinta se mai poate continua aceasta risipa.

Consideram ca oprirea acesteia si dirijarea resurselor catre investitii cu adevarat eficiente si profitabile trebuie sa devina prioritate nationala. Altfel, scumpirea in continuare a energiei va duce foarte curand la declansarea unor convulsii sociale cu consecinte imprevizibile amorsate de mult controversata si banala gigacalorie. Este mare rabdarea romanilor, dar are si ea limite. Spectrul unui 1907 sau a unei noi Argentine in estul Europei nu este de loc o gluma.

Nu credem ca exageram daca afirmam ca preocuparea stoparii caderii nivelului de trai a populatiei trebuie sa fie pusa de catre factorii de decizie de la nivel central cel putin pe acelasi plan de prioritati ca si preocuparea aderarii la structurile NATO si U.E.

Solutii vedem ca exista si sunt atat de elocvente si accesibile. A gresi este adevarat omeneste, dar a persevera in greseala ne duce cu gandul la altceva mult mai grav. In incheiere pentru a elimina suspiciunea ca aceste evaluari sunt exagerate voit spre a favoriza variantele alternative la actualul sistem centralizat sa comparam cheltuielile de intretinere pe luna februarie 2002 la 2 blocuri identice si vecine situate in Str. Izv. Crisului din care unul si-a realizat sursa proprie pentru energia termica, iar celalalt este racordat la reteaua RADET.

Bloc D3 Racordat la RADET Bloc D2 Racordat la CT Proprie Diferenta
Apartament 3 camere 2 persoane 1.862.616 756.073 1.106.543
3 persoane 2.146.656 916.634 1.230.022
4 persoane 2.430.696 1.077.194 1.353.502
Apartament 4 camere 2 persoane 2.239.445 848.845 1.390.600
3 persoane 2.550.577 1.007.194 1.543.383
4 persoane 2.861.700 1.189.966 1.671.734

Rezultatele reflectate in tabelul de mai sus inlatura orice nevoie de comentariu. Se poate totusi spune ca familiile de pensionari din blocul D2 au fata de cele vecine din blocul D3 o pensie suplimentara cuprinsa intre 1,1 si 1,7 milioane lei. Si aceasta suma nu este provenita de la bugetul de stat ci din efectul eficientizarii producerii energiei termice.

VEDETI O MASURA DE PROTECTIE SOCIALA MAI LA OBIECT SI MAI SIMPLU DE REALIZAT?
DECI REZOLVAREA, DE O SIMPLITATE DEZARMANTA, ESTE PRODUCEREA GIGACALORIEI CAT MAI APROAPE SAU CHIAR LA LOCUL CONSUMULUI.

Nu trebuie decat un minim de intuitie tehnica ca sa intelegi ca a produce energie termica in cazanele unor CET-uri ale TERMOELECTRICA ca apoi sa o plimbi zeci de kilometri prin reteaua RADET pana ajunge la chiuveta sau la caloriferul consumatorului este o aberatie ce cu greu mai poate fi sustinuta.

In incheiere, avand in vedere miza deosebita de la care se porneste in abordarea problemei consideram ca reorientarea resurselor financiare catre investitii in domeniul energiei cu efecte economice benefice va duce nu numai la ieftinirea gigacaloriei mult sub nivelul actual, dar si la degrevarea pe viitor a bugetului central si a bugetelor locale de povara sustinerii unor sisteme puternic bugetofage si energofage. In acest sens consideram ca trebuie dat un semnal de la cel mai inalt nivel spre a se stabili un program coerent la nivel national ce trebuie aplicat fara cea mai mica amanare.