Incredibil dar… adevarat!

Incepand cu 15 Aprilie 2004 R.A.D.E.T. Bucuresti nu mai aproba cereri de debransare ale cetatenilor de la sistemul centralizat de termoficare pe motiv ca, cererea solicitantilor trebuie sa fie “insotita de un proiect avizat de proiectantul initial al instalatiilor sau de o expertiza tehnica elaborata de un expert tehnic autorizat pentru modificarea instalatiilor de incalzire, cu evaluarea tuturor efectelor produse de debransare, evaluarea diminuarii necesarului de caldura produsa prin debransare …” (extras din raspunsul R.A.D.E.T. Bucuresti catre solicitanti).

Precizam ca debransarea nu reprezinta o operatiune de modificare a instalatiei de incalzire a blocului pentru ca proprietarul isi creeaza in apartamentul sau o alta instalatie, cea veche ramanand asa cum a fost pana la data debransarii, fara nici un fel de modificare. Debransarea inseamna deconectarea de la reteaua centralizata, adica, practic inchiderea definitiva a caloriferelor fara nici un fel de modificare a instalatiei la care a fost conectat caloriferul.

Aceste conditii impuse aberant si abuziv care, pentru a putea fi realizate, determina cetatenilor cheltuieli suplimentare nejustificate de pana la 1.500 Euro/familie, nu fac altceva decat sa obstructioneze in mod flagrant libera optiune a cetateanului cu privire la sursa de incalzire pe care si-o doreste, in conditiile in care autoritatea publica locala si regia nu vin cu nici o solutie practica si de viitor, utila in primul rand consumatorilor unui serviciu public.

Pentru aceasta situatie, F.A.P.R. recomanda tuturor cetatenilor afectati sa faca Plangere Penala la Parchetul de pe langa Judecatoria de sector/teritoriu impotriva semnatarilor adreselor R.A.D.E.T. sau similar si in cazul altor regii din Romania in baza art. 246 din Codul Penal potrivit caruia fapta functionarului public (sau oricarui salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei persoane juridice) care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza vatamarea intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.