Referitor la masura propusa de Guvernul Romaniei – Ministerul Administratiei Publice cu privire la plata facturilor pentru incalzirea blocurilor de locuinte, in avans, in rate lunare egale pe toata perioada anului incepand cu vara anului 2002 pentru iarna 2002-2003 Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania NU ESTE DE ACORD cu aceasta intrucat:
1. Nu este o masura de protectie sociala a consumatorilor finali-proprietarii/ chiriasii de apartamente deoarece acestora li se percep sume in avans care practic crediteaza (!) regiile/societatile furnizoare. Platile esalonate in avans se pot practica numai in cadrul asociatiei de proprietari, organizatie privata, care poate acumula din timp fonduri purtatoare de dobanzi bancare care pot scadea contravaloarea cheltuielilor de iarna. In plus proprietarii care din diverse motive, inclusiv din cauza imposibilitatii de a mai plati contravaloarea cheltuielilor de intretinere, isi vor vinde proprietatile in perioada fara consum nu vor putea sa-si recupereze banii platiti in avans pentru un serviciu de care practic nu au beneficiat.
2. Prin acest mod de facturare asociatia de proprietari nu mai poate controla modul de facturare al furnizorului (cantitatea reala furnizata si valoarea calculata) precum si imposibilitatea de a rezolva la timp (saptamanal/lunar) problemele privind greselile de facturare ale furnizorului.
3. Legea serviciilor publice de gospodarie comunala (Legea nr. 326/2001) si Contractul-cadru de furnizare a energiei termice emis prin Decizia A.N.R.E. (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) nr. 70/1999 nu dau dreptul furnizorului de serviciu sa propuna prin contract un asemenea mod de facturare. In plus Contractele actuale nu prevad acest mod de facturare. Intr-un stat de drept Contractele noi sau actele aditionale trebuiesc negociate cu reprezentantii legali ai consumatorilor.
4. Se anuleaza principiul propagat de acelasi Minister conform caruia consumatorii sa plateasca ceea ce consuma.
5. Prin aceasta masura nu se rezolva practic marile probleme in domeniu: debitele rau-platnicilor (nu a familiilor nevoiase pentru care trebuiesc identificate solutii prin schimbarea sistemului de subventii si prin aplicarea de urgenta a unui program de contorizare individuala a consumurilor), eficientizarea activitatii regiilor/societatii furnizoare, facturarea corecta a consumurilor in conditiile legilor in vigoare.
6. Aceasta masura nu face decat sa ne intoarca intr-un trecut in care proprietarul-stat al blocurilor isi stabilea regulile pentru chiriasii (locatarii) sai, aspect care nu mai are nici o legatura cu conditiile prezentului intrucat 95% din acei chiriasi au devenit proprietari ai apartamentelor si au, printre altele, obligatia de a plati un serviciu care le-a fost furnizat. Pentru orice alta cerinta a furnizorului de serviciu proprietarul/consumatorul trebuie sa-si de-a acordul, aspect care pana in prezent nu s-a intamplat in Romania anilor 1990 – febr. 2002.