Referitor la: Intentia Primariei Capitalei de a reduce / elimina subventia acordata R.A.D.E.T. Bucuresti prin scumpirea pretului gigacaloriei la populatie

Prin prezentul comunicat de presa protestam impotriva intentiei P.M.B. de a reduce/elimina subventia acordata R.A.D.E.T. Buc. pentru energia termica prin scumpirea pretului gigacaloriei la populatie intrucat masura este abuziva.
NU populatia trebuie sa suporte aceste pierderi imense care reprezinta eliminarea subventiei ci furnizorul R.A.D.E.T. Bucuresti impreuna cu P.M.B. intrucat:

De la data cand a fost legiferata, subventia a fost acordata furnizorului de energie termica si nu populatiei. A fost acordata furnizorului in scopul de a fi ajutat sa se reformeze, reorganizeze, eficientizeze etc. timp in care subventia sa fie redusa treptat in ritmul modernizarii si eficientizarii sistemului centralizat de termoficare prin eliminarea pierderilor din sistem (cheltuieli nejustificate, pierderi tehnologice si financiare s.a.).

Practic subventia trebuia sa se reduca prin reducerea cheltuielilor furnizorului, implicit a pretului final al gigacaloriei, ca rezultat al eficientizarii sistemului.

Acest aspect nu s-a intamplat in conditiile in care reprezentantii R.A.D.E.T. Bucuresti spun ca au facut investitii, modernizari, automatizari s.a. Dimpotriva pretul final a crescut mereu ajungand astazi la 300 lei/gcal., subventia catre furnizor fiind de 180 lei/gcal.

Prin eliminarea subventiei in conditiile anuntate de P.M.B. tariful la populatie ar credte cu 150% de la 119 lei in prezent la 300 lei ceea ce ar conduce la o criza sociala si economica fara precedent pericolul major fiind sistarea caldurii si a apei calde pentru cca. 1,2 millioane de locuitori din Bucuresti urmare a falimentului R.A.D.E.T. Bucuresti.

Consideram ca pentru aceasta situatie raspunderea nu apartine consumatorilor care astazi sunt anuntati ca li se va impune o majorare de tarif cu 150% in mod nejustificat ci persoanelor responsabile de R.A.D.E.T. atat din cadrul P.M.B. cat si din cadrul R.A.D.E.T. Bucuresti care trebuie sa suporte aceste pierderi financiare imense.

Primarul General are obligatia sa ceara socoteala furnizorului R.A.D.E.T. Buc. cu privire la sumele cheltuite cu titlu de “subventie” de cca. 2 miliarde de euro in timp de 10 ani si sa comunice populatiei situatia reala si cui apartine raspunderea.

Radu Opaina
Presedinte F.A.P.R.