Lipsa caldurii si frigul din casele oamenilor – O problema majora in Romania cu consecinte deosebit

Urmare a H.G. nr. 933/2004 art. 6, emisa de Guvernul Romaniei de la acea data, conform caruia “Pentru restantele la plata facturilor pe o perioada mai mare de trei luni, furnizorii de energie termica vor sista prestarea serviciului catre consumatorii rau-platnici, inclusiv in perioada sezonului rece, in baza contractelor, respectiv a conventiilor individuale” jumatate din cetatenii care locuiesc in blocurile de locuinte (in Bucuresti aproximativ 800.000 de cetateni, iar la nivelul Romaniei aproximativ 5.000.000 de cetateni) sunt in PERICOLUL major de a ramane FARA CALDURA. Situatie fara precedent in istoria Romaniei si probabil si a Europei.

Prevederea legislativa mentionata are un profund caracter antisocial si de dispret la adresa cetatenilor Romaniei care locuiesc la bloc, in mare parte buni platnici, si un caracter de toleranta si protectie pentru furnizorii de energie termica care raspund de serviciul public de furnizare a energiei termice dar care practic au distrus acest sistem.
Acest rezultat tragic pentru oameni si pentru Romania este cauzat de actiunile produse si intretinute, in special in ultimii 15 ani, de functionarii si angajatii din sistemul public de furnizare cu atributii in actul de decizie si conducere, fara sa se faca practic nimic pentru eliminarea cauzelor care au determinat situatia de azi.

Cauzele sunt: incompetenta directorilor de regii (n-au fost in stare in 15 ani sa propuna si sa aplice solutii privind managementul regiilor si asigurarea continuitatii serviciului public in conditii de calitate si eficienta economica si sociala), neglijenta in serviciu (n-au luat masuri din timp pentru a preveni situatiile pe care astazi le traim), abuz in serviciu (au ajutat din plin la cresterea sumelor reprezentand restante, mai ales acolo unde s-au facut fraude prin incalcarea prevederilor contractului de furnizare si au taiat caldura si apa calda si la cetatenii care sunt cu plata la zi) sub “umbrela” alesilor locali (primari, consilieri).

In al 13-lea ceas, prin intermediul mass-media, AVERTIZAM autoritatile publice locale si centrale precum si conducerile regiilor de furnizare a energiei termice ca sistarea caldurii in casele oamenilor produce si va produce probleme sociale, tehnice si economice extrem de grave si devastatoare atat pentru cetateni cat si pentru autoritatile locale si centrale cu privire la:

  • Imbolnavirea populatiei;
  • Riscuri majore de explozii si incendii in blocuri;
  • Degradarea fortata si accelerata a blocurilor de locuinte, inclusiv a structurilor de rezistenta ale acestora;
  • Dispute si litigii intre cetatenii din blocuri si intre cetateni si furnizori/primarii;
  • Degradarea continua a vietii la bloc pentru cca. 10 milioane de cetateni si compromiterea totala a oricarei cresteri economice, indiferent de domeniu si nivel, din societatea romaneasca;
  • Falimentarea regiilor si sistarea totala si definitiva a serviciului public de furnizare a energiei termice.

In acest scop SOLICITAM:
1. Autoritatile publice locale si centrale (primarii, consilii locale, ministere de resort) sa dispuna urgent producatorilor si furnizorilor de energie termica alimentarea cu caldura si apa calda a tuturor blocurilor de locuinte debransate din Romania, prin modificarea H.G nr. 933/2004 de catre Ministerul Administratiei si Internelor.

2. Cesiunea creantelor (preluarea datoriilor) de catre regiile de termoficare si actionarea directa a restantierilor (proprietari) de catre regii diferentiat pe categorii sociale: cetateni cu probleme sociale si cetateni rau-platnici fara ca blocurile si cetatenii cu plata la zi sa fie afectati.

3. Incheierea de contracte cu caracter individual in scopul gestionarii eficiente a facturilor de energie termica astfel incat pe viitor sa nu mai apara situatia de azi.